Friske krydderurter

Udvalget af friske krydderurter er stort, og de fleste kan fås det meste af året. Langt de fleste krydderurter kan bruges som "det grønne drys", og kan give maden det sidste pift. Det er en god idé at prøve sig frem, da nogle af krydderurterne har en særpræget smag. Har du fået mod på at bruge krydderurter i din madlavning, behøver det ikke at være besværligt at anskaffe dem. De fleste krydderurter kan nemlig forholdsvis let dyrkes i egen have, i altankassen eller i en potte i vindueskarmen.

Navn: Beskrivelse: Anvendelse: Dyrkning:
Anis En skærmplante, hvor det er frøene, der bruges som krydderi. Den fås hel og stødt. Likører, slik, brød, fiske- og kålretter. Planten kræver megen sol og varme, og har derfor vanskeligt ved at sætte frø her i landet.
Basilikum En urt, der har hvide eller lyserøde blomster. Den fås frisk og tørret. Til salat, tomatretter, grøntsagsretter, saucer, marinader, oksekød, fisk, fjerkræ, spaghettiretter. Er velegnet til frysning. Basilikum tåler ikke frost. Derfor er det bedst at så den indendørs, hvorefter den udplantes i maj. Kan herefter overvintre i vindueskarmen.
Brøndkarse En plante, der fås frisk. Til oksekød eller som "det grønne drys" til smørrebrød eller forretter. Den kan sås og vokse i urtepotter i køkkenvinduet, i fugtig jord, og uden direkte sollys.
Citronmelisse En plante med blade der har en citronagtig smag. Kan fås frisk eller tørret. Til fisk, svinekød, sauce eller salat. Desuden kan man lave en delikat urtete af friske eller tørrede blade. Er velegnet til frysning. Sås sidst i april, og er meget let at dyrke. Derfor også velegnet til altankasser og i potte i vindueskarmen.
Dild En skærmplante, hvor blade, blomster og frø anvendes. Den fås frisk og tørret. Brugt som grøn dild er det unge planter man bruger. F.eks. til nye kartofler, silderetter, gravad laks, kryddersmør og kryddereddike, lam og fisk. Ved de ældre planter bruges frø og dildskærme til eddikesyltning, f.eks. asier. Dild skal tilsættes, når retten er ved at være færdig, da smagen let forsvinder ved kogning. Er egnet til frysning. Er let at dyrke, og sår sig selv fra år til år.
Esdragon Er en urt, hvor bladene og de helt unge skud anvendes. Bladene er meget aromatiske, og har en dominerende smag. Fås frisk og tørret. Til salater, bearnaisesauce, tomatretter og kødretter. Esdragon kan fremhæve andre urters smag, men der bør kun benyttes få blade, da den ellers vil dominere smagen. Er egnet til frysning. Plantes i april måned. Trives bedst på en solrig plads, og er let at dyrke i en altankasse.
Fennikel Er en skærmplante, hvor bladene og frøene kan bruges som krydderi. "Knolden" bruges som grøntsag. Minder om anis i smagen, men er mildere. Den fås hel og stødt. Bladene anvendes til supper, fisk, spaghettiretter, hvidkålsretter, svinekød, salat samt som "det grønne drys". Stænglen anvendes som blegselleri til f.eks. ost. Frøene kan kommes i brød. Planten kræver meget sol og plads. Bladene kan plukkes hele sommeren. Frøene når som regel ikke at modne i vores korte sommer.
Hvidløg En løgplante, der er i familie med skalotteløg og purløg. De har en meget gennemtrængende lugt og smag. Ved varmebehandling forsvinder en del af smagen og lugten. Skærer man løget på tværs, ser man at det er sammensat af flere små løg. Et sådan lille løg, kaldes for et fed. Kan fås frisk, knust, på glas og henkogt. Til spaghettiretter, kød, grøntsager, salater, dressinger, ost, pølse, m.v. Kan dyrkes i haven ligesom skalotteløg.
Karse Er en plante, der fås frisk. Anvendes som "det grønne drys" til smørrebrød, salater og kolde anretninger. Er let at dyrke indedørs på en tallerken, i et fad eller lignende. Man tager et stykke vat, der gennemvædes. Herpå sås frøene, som jævnligt skal vandes. Efter et par dage vil frøene begynde at spire.
Kommen Er en skærmplante, hvor man kan anvende de friske blade og frøene. De friske blade kan drysses over smørrebrød eller suppe. De tørrede frø bruges i ost, brød, kål og pølser. Sås sidst i april. Det første år, vil det kun være den grønne top der udvikles. Frøene samles først, når skærmene er veludviklede, og har fået en brunlig farve.
Løvstikke Er en skærmplante, hvor man benytter bladene og roden. Planten har en meget særpræget lugt og smag af selleri, pastinak, persillerod og porre. Til supper, stuvninger og marinader. Er egnet til frysning, og er god at have til en suppevisk. Er let at dyrke, og kan plukkes hele sommeren.
Merian Er en plante, hvor bladene og blomsterknopperne bruges. Den fås frisk og tørret. Til tomatretter, kogte grøntsager, pizza, supper og sammenkogte retter. Er egnet til frysning. Den sås indendørs og udplantes i midten af maj måned.
Oregano Er en vild merian, med stærkere smag og må derfor bruges mere forsigtigt. Passer godt sammen med basilikum og persille. Fås tørret og skåret. I pizzaer, spagettisaucer og tomatretter.  
Peberrod Her anvendes den tykke, kødfulde, hvide rod. Den kan opbevares i frisk tilstand ved 0o C, om vinteren bedst i fugtigt sand. Peberrod er rig på C-vitamin. Roden indeholder en skarp men flygtig olie, der kommer frem når roden rives. Derfor tåler den frisk revne peberrod ikke for lang henstand før brug. Ved opvarmning vil smagen desuden dæmpes. Ved rivning iltes roden let, og der kan komme et blåsort skær. Dette kan undgås ved at dryppe med citronsaft eller eddike. Den fås hel, revet, høvlet og frysetørret. Til saucer, salat og pynt til smørrebrød. Er egnet til frysning. Bør ikke koges, da smagen mindskes herved. Den kan dyrkes i almindelig havejord.
Persille Er en krydderurt med meget aromatiske blade og stilke. Den fås frisk, frosset, frysetørret og tørret. Til kød, fisk og grøntsagsretter samt som "det grønne drys". Den sås sent om foråret, og trives bedst i halvskygge.
Purløg Er en løgplante, hvor man anvender bladene, der ligner græs. Den fås frisk og tørret. Anvendes som "det grønne drys" til æggeretter, kartofler, salat og smørrebrød. Er let at dyrke i have, altankasse eller potte i vindueskarmen.
Rosmarin Er en busk, hvor nålene anvendes som krydderi. Det har en krydret, men dominerende smag, så det skal bruges med forsigtighed. Er egnet til frysning. Til lammekød, flæskesteg, kylling og kartoffelretter. Rosmarin sås indendørs, og plantes ud midt i maj. Den kræver megen sol og varme, og bør tages ind om vinteren.
Salvie Er en busk, hvor bladene anvendes. Salvie har en lidt bitter smag. Den fås frisk og tørret. Til alle kødretter, især til fede retter. Er god sammen med rosmarin og oregano. Er egnet til frysning. Den har bedst af, at blive sået indendørs, for derefter at blive plantet ud om foråret. Er god til dyrkning i altankasse, da den kræver megen sol.
Timian Er en busk med en meget krydret duft. Det er bladene, der benyttes til krydderi. Den fås frisk og tørret. Til gule ærter, supper, marinader, tomatretter. Er egnet til frysning. Timian passer godt sammen med merian og persille.  


Sidst opdateret: 28.09.2002
© AnesMad.dk